12 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Bergvärme - detta måste du veta innan du börjar borra

Den som installerar bergvärme behöver alltid se till att få svar på några viktiga frågor av minst tre-fyra olika bergvärmefirmor. Först då kan du som husägare vara säker på att du får den bästa bergvärmepumpen och rätt djup på borrhålet till rätt pris. I stora drag är det sju viktiga frågor som du behöver ställa till bergvärmeinstallatörerna för att de ska kunna hjälpa dig fram till rätt lösning.

Hur hittar jag bergvärmefirmor att ta in offert från?

Du kan använda en gratistjänst som Bergvarme-Info.se för att ta in offerter, då behöver du bara fylla i ett enda formulär som sedan går ut som en förfrågan till upp till sex lokala installatörer. Oavsett hur du går tillväga så är det viktigt att kontakta flera aktörer, då kan du lättare jämföra och förhandla med dessa.

Vilken dimensionering behöver jag på min bergvärme?

Dimensionering av bergvärme betyder att ni tillsammans med företaget räknar på hur många kilowattimmar värme ni gör av med i dagsläget, hur djupt ni behöver borra för att få tillräckligt med energi ur borrhålet, samt hur kraftfull bergvärmepump ni behöver köpa. Dessa faktorer tillsammans utgör det som kallas för dimensionering av en bergvärmeinstallation. Denna fas är viktig eftersom en värmepump som är för klen eller överdrivet kraftfull kommer innebära att er möjliga besparing minskar. Därför bör ni alltid få en tydlig dimensionering utförd av de firmor ni tar in offerter från.

Ska jag skaffa bergvärme eller jordvärme?

Vilken lösning som är bäst beror ofta på just dina förutsättningar när det gäller exempelvis husets och tomtens storlek samt vilken typ av mark huset står på. Hör dig alltid för med installatörerna om de rekommenderar bergvärme eller jordvärme och be dem motivera sina svar. De är lika måna som dig om att installationen ska bli lyckad så det är aldrig fel att rådfråga dem – de är ju trots allt experter på värmepumpar.

Vad kostar bergvärme?

Det beror helt på hur djupt borrhål du behöver samt vilken modell av värmepump du köper. Borrhålets djup beror i sin tur på hur mycket värme som behöver fångas upp, hur stor yta som ska värmas samt om du bor i norra eller södra Sverige. Det är alltså svårt att ge någon enhetlig prisbild på en bergvärmeinstallation, det går att komma under 100 000 kr och vissa installationer ligger närmare 200 000 kronor.

Det som är viktigt är dock inte att göra nybörjarmisstaget och enbart fokusera på priset för installationen utan du bör istället alltid räkna in den besparing du gör per månad. Därför kan en dyrare och mer kraftfull installation ibland ändå vara mer lönsam då den genererar många tusenlappar ”plus” om året genom minskad värmeräkning.

Gäller ROT-avdrag för värmepump?

Ja, ROT-avdraget gäller för den del av en bergvärmeinstallation som omfattar själva arbetet med att borra energibrunn samt att installera värmepumpen. Rent konkret innebär detta ett skatteavdrag på 30% av priset för arbetet, ett avdrag som sker omedelbart när du betalar fakturan. Där ska bergvärmefirman ange hur stort avdrag som gjorts och vad den totala kostnaden efter avdrag blir, det är denna kostnad du betalar. Du behöver alltså inte göra något praktiskt för att få ta del av ROT-avdrag på installation av bergvärme eller annan värmepump.

Hur vet jag om bergvärmefirman är seriös?

Den viktigaste aspekten när du anlitar ett företag för ett så omfattande arbete som en bergvärmeinstallation är att du får förtroende för den installatör du väljer. Ett bra sätt att påbörja denna process är att ta in offerter från några olika aktörer och sedan fråga dem om referenser i form av tidigare uppförda uppdrag. De allra flesta kan då ge dig namn och kontaktinformation till andra kunder som anlitat bergvärmeinstallatören i fråga. Du bör alltid ringa dessa och fråga om de är nöjda med sin bergvärme och om de rekommenderar företaget i fråga. Kan installatören inte erbjuda en referenskund bör du fråga varför och vara på din vakt.
Sammanfattningsvis: ta in offerter från flera installatörer, ställ mycket frågor och välj den installatör som erbjuder en seriös kalkyl, en bra besparing samt som känns förtroendeingivande. Då har du maximerat dina chanser för en lyckad installation av bergvärme.


Gör prisförfrågan på värmepump här >>